Na de crematie volgt de volgende vraag; wat te doen met de as van onze dierbare overledene? De as heeft vaak emotionele waarde en een deel ervan wordt wel eens gebruikt in bijvoorbeeld een sieraad. Soms heeft de overleden zijn of haar wens aangegeven t.a.v. de bestemming van de as en kunt u als nabestaande die wens vervullen.
Maar as verstrooien mag dat overal?
REGELS
As mag je verstrooien op de daarvoor aangewezen plekken bij een crematorium, op open zee of op vele vastgestelde plekken in het land. Gemeentes stellen hier regels voor op, deze verschillen per gemeente. Informeer dus vooraf even bij betreffende gemeente wat is toegestaan en wat niet. Wilt u as verstrooien in het bos heeft u toestemming nodig van Staatsbosbeheer, voor rivieren en ander open water van Rijkswaterstaat.
In uw eigen tuin bent u vrij om as te verstrooien, wilt u de urn met as in de tuin begraven bent u wel weer aan regels gebonden. De urn moet dan voorzien zijn van een gesloten as-bus of as-hoes voorzien van naam en crematoriumnummer.
NATUURBEGRAAFPLAATS
Een heel ander verhaal is de natuurbegraafplaats. Deze plaatsen worden vaak gezien als een fijne plek om asresten van een dierbare achter te laten door de as te verstrooien.
Omdat crematie-as schadelijke stoffen bevat en niet goed is voor de humuslaag, is het hier niet toegestaan as te verstrooien. De bovenste humuslaag zeker van het bos en de eilanden, is kwetsbaar en gevoelig.
Immers: de planten en bomen halen veel van hun voedingstoffen uit deze bovenste laag.
Het uitstrooien van as is dus schadelijk voor het ecosysteem.
Het is wel mogelijk om de as in een biologisch afbreekbare urn begraven, hier zitten grafkosten aan verbonden.
BUITENLAND
Als u as wilt meenemen naar het buitenland zijn er wettelijk geen documenten nodig. Toch is het verstandig om een (engelse) verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de as-bus te voegen.
Ilona Memorie by Ilona